Сщмчч.

Лаврентий, архидиакон, Сикст, папа Римский, Феликиссим, диакон и Агапит, диакон, и мч. Роман, Римские.
День памяти
23 августа
Жития
ЖИТИЯ СВЯЩЕННОМУЧЕНИКОВ ЛАВРЕНТИЯ, АРХИДИАКОНА, СИКСТА II, ПАПЫ РИМСКОГО, ФЕЛИКИССИМА И АГАПИТА, ДИАКОНОВ, И МУЧЕНИКА РОМАНА
Мученики архидиакон Лаврентий, папа Сикст, диаконы Феликиссим и Агапит, воин Роман Римские пострадали в 258 году при императоре Валериане (253–259). Святой папа Сикст, родом из Афин, получил хорошее образование, проповедовал в Испании и был поставлен епископом в Рим после мученической кончины святого папы Стефана (253–257, память 2 августа). Это было время, когда папа, занимавший Римский престол, избирался на верную смерть. В скором времени святой Сикст был также схвачен и посажен в темницу вместе с двумя своими диаконами Феликиссимом и Агапитом. Когда святой архидиакон Лаврентий встретил папу Сикста, которого вели в темницу, он со слезами воскликнул: "Куда ты, отче, грядешь? Зачем оставляешь своего архидиакона, с которым всегда приносил Бескровную Жертву? Возьми своего сына с собой, чтобы и я был общник тебе в пролитии крови за Христа!" Святой Сикст отвечал ему: "Не оставляю тебя, сын мой. Я старец и иду на легкую смерть, а тебе предстоят более тяжкие страдания. Знай, что через три дня после нашей смерти и ты пойдешь за мной. А теперь пойди, продай церковные сокровища и раздай гонимым и нуждающимся христианам". Святой Лаврентий с усердием исполнил завет святителя.
Услышав, что святой папа Сикст поведен с диаконами на суд, святой Лаврентий пошел туда же, чтобы видеть их подвиг, и сказал святителю: "Отче, я уже выполнил твое поручение, раздал врученное тобою сокровище, не оставь меня!" Услышав о каком-то сокровище, воины взяли его под стражу, а мучеников усекли мечом († 6 августа 258 г.). Император заключил святого Лаврентия в темницу и поручил надзирать за ним начальнику тюрьмы Ипполиту. В темнице святой Лаврентий молитвой исцелял собиравшихся к нему больных и многих крестил. Пораженный этим, Ипполит сам уверовал и принял Крещение от святого Лаврентия со всем своим домом. Вскоре архидиакон Лаврентий был вновь приведен к императору с приказанием показать спрятанные сокровища. Святой Лаврентий ответил: "Дай мне срок три дня, и я покажу тебе эти сокровища". За это время святой собрал множество нищих и больных, питавшихся лишь милостыней Церкви, и, приведя их, объявил: "Вот те сосуды, в которых вложены сокровища. И все, кто влагает свои сокровища в эти сосуды, с избытком получают их в Царствии Небесном".
После этого святого Лаврентия предали жесточайшим мукам, принуждая его поклониться идолам. Мученика били скорпионами (тонкая железная цепь с острыми иглами), опаляли раны огнем, били оловянными прутьями. Во время страданий мученика воин Роман внезапно воскликнул: "Святой Лаврентий, я вижу светлого юношу, который стоит около тебя и отирает твои раны! Заклинаю тебя Господом Христом, не покидай меня!" После этого святого Лаврентия сняли с дыбы и отдали в тюрьму к Ипполиту. Роман принес туда водонос с водой и умолял мученика крестить его. Сразу же после Крещения воины отсекли ему голову († 9 августа). Когда мученика Лаврентия повели на последнее испытание, святой Ипполит хотел объявить себя христианином и умереть вместе с ним, но исповедник сказал: "Затаи ныне свое исповедание в сердце. Спустя немного времени я позову тебя, и ты услышишь и придешь ко мне. А обо мне не плачь, лучше радуйся, я иду получить славный мученический венец". Его положили на железную решетку, под которую подложили горячие угли, а слуги рогатинами прижимали к ней тело мученика. Святой Лаврентий, взглянув на правителей, сказал: "Вот, вы испекли одну сторону моего тела, поверните на другую и ешьте мое тело!" Умирая, он произнес: "Благодарю Тебя, Господи Иисусе Христе, что Ты сподобил меня войти во врата Твои", – и с этими словами испустил дух.
Святой Ипполит ночью взял тело мученика, обвил пеленами с ароматами и дал знать пресвитеру Иустину. Над мощами мученика в доме вдовы Кириакии совершили всенощное бдение и Божественную литургию. Все присутствовавшие христиане причастились Святых Таин и с честью похоронили в пещере тело святого мученика архидиакона Лаврентия 10 августа 258 года. Святой Ипполит и другие христиане пострадали через три дня по кончине святого Лаврентия (13 августа), как он предсказал им об этом.

Сщмчч. - 966173235122
Тропари, кондаки, молитвы и величания

Тропарь священномученику Лаврентию Римскому, архидиакону, глас 4

Му́ченик Твой, Го́споди, Лавре́нтий/ во страда́нии свое́м вене́ц прия́т нетле́нный от Тебе́, Бо́га на́шего,/ име́яй бо кре́пость Твою́,/ мучи́телей низложи́,/ сокруши́ и де́монов немощны́я де́рзости./ Того́ моли́твами// спаси́ ду́ши на́ша.
Перевод: Мученик Твой, Господи, Лаврентий подвигом своим венец нетленный получил от Тебя, Бога нашего; ибо он, имея силу Твою, мучителей низложил, сокрушил и демонов немощные дерзости. По молитвам его, Христе Боже, спаси души наши.

Кондак священномученику Лаврентию Римскому, архидиакону, глас 2

Огне́м Боже́ственным распали́в се́рдце твое́,/ огнь страсте́й до конца́ испепели́л еси́,/ страда́льцев утвержде́ние, Богоно́се му́чениче Лавре́нтие,/ и в страда́ниих вопия́л еси́ ве́рно:// ничто́же мя разлучи́т любве́ Христо́вы.
Перевод: Огнем Божественным воспламенив сердце свое, ты до конца испепелил огонь страстей, исповедников веры сила, Богоносный мученик Лаврентий, и в страданиях ты взывал с верой: «Ничто не разлучит меня от любви Христовой» (Рим.8:39).

Молитва священномученику Лаврентию Римскому, архидиакону

О, пресвяты́й и преди́вный страстоте́рпче Христо́в, архидиа́коне Лавре́нтие! Восхваля́юще ве́ру и страда́ния твоя́, почита́ем побе́ду и венцено́сное прохожде́ние твое́ горя́щее у́глие от тьмы ве́ка сего́ ко све́ту невече́рнему Престо́ла Вели́чествия Бо́жия. Тем же у́бо мо́лим тя: я́коже дре́вле притека́вшия с ве́рою к покро́ву твоему́ чудесы́ твои́ми утверди́л еси́, та́ко да прии́меши и нас под покро́в твой, и в боле́зни и в печа́лех на́ших засту́пник нам да бу́деши и я́коже от слепоты́ теле́сных оче́с Крискентиа́на преложе́нием рук исцели́л еси́, та́ко да исцели́ши предста́тельством твои́м у Престо́ла Бо́жия и на́шу душе́вную слепоту́. При́зри на разслабле́ние на́ше теле́сное и душе́вное, и укрепи́ нас бо́дренностию проти́ву враг на́ших ви́димых и неви́димых, удруча́ющих нас напа́стьми, да твое́ю по́мощию путь маловре́менныя жи́зни сея́ преше́дше, непобежде́ни от бед и скорбе́й и вся́каго лю́таго обстоя́ния, дости́гнем непресту́пныя сла́вы вели́чествия Бо́жия, иде́же предстоя́, мо́лишися со дерзнове́нием за лю́ди прибега́ющия с ве́рою к тебе́ и воспева́ющия ди́внаго во святы́х Бо́га Изра́илева во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Сщмчч. - 966173235378
Канон священномученику Лаврентию Римскому, архидиакону
Глас 4

Песнь 1

Ирмос: Триста́ты кре́пкия, Рожде́йся от Де́вы, безстра́стия во глубине́, души́ трича́стное потопи́, молю́ся, да Тебе́, я́ко в тимпа́не, во умерщвле́нии телесе́ побе́дное воспою́ пе́ние. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
В цве́тнице сла́дости, я́ко Христо́в во́ин, досто́йно наслажда́яся и а́нгельским сликовству́яй си́лам, сия́ние ми́ светоно́сное дарова́ти моли́, воспева́ющу тя́, блаже́нне Лавре́нтие. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
В по́двиги вше́д честна́го муче́ния, победоно́сный страда́лец тве́рдостию души́ показа́лся еси́, Лавре́нтие, венце́м пра́вды благоле́пно оде́явся и диади́мою побе́ды. 
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Сы́н я́ко бы́в све́та и дне́, пресла́вно от за́пад, я́ко со́лнце на́м чу́вственно, возсия́л еси́, заре́ю пресве́тлою озаря́я концы́, всесла́вный му́чениче Лавре́нтие. 
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Изба́вльшеся честны́м рождество́м Твои́м, Де́во, а́дских и тле́нных у́з и зако́ннаго осужде́ния, Пречи́стая, — ра́дуйся, Обра́дованная, — благода́рно вопие́м Ти́, — спаси́тельная две́ре благода́ти. 

Песнь 3

Ирмос: Лу́к си́льных изнемо́же, и немощству́ющии препоя́сашася си́лою, сего́ ра́ди утверди́ся в Го́споде се́рдце мое́. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Име́яй Креста́ побе́ду, к сопротивобо́рцем до́блественне ополчи́лся еси́ и побе́ды венцено́сец яви́лся еси́, досточу́дне. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Зако́ном Христо́вым огражде́н, законоположе́нию злочести́вых, я́ко непобеди́мь, сопроти́вился еси́ до́блим терпе́нием, всеблаже́нне. 
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Си́лою Бо́жиею укрепля́емь, многобо́жия не́мощь разори́л еси́, Христо́во же преве́чное уясни́л еси́ Божество́. 
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Ра́вен Отцу́ и Ду́ху естество́м, и существо́м, и Божество́м бы́сть, челове́ком ра́вно Сло́во, вопло́щшееся от Тебе́, Всенепоро́чная. 

Седален, глас 8

Небе́сное бога́тство собра́в и ни́щим сие́ прине́с, расточи́л еси́, да́л еси́ а́лчущим хле́б тво́й и, си́м стяжа́в жи́знь нетле́нную, во Христо́ве испове́дании просия́л еси́, сла́вне. Те́мже, му́жествовав и зако́нно пострада́в, вене́ц прия́л еси́ от Бо́га трудо́в твои́х, страстоно́сче Лавре́нтие. Моли́ Христа́ Бо́га грехо́в оставле́ние дарова́ти чту́щим любо́вию святу́ю па́мять твою́.

Песнь 4

Ирмос: Седя́й в сла́ве на Престо́ле Божества́ во о́блаце ле́гце, прии́де Иису́с Пребоже́ственный, Нетле́нною Дла́нию и спасе́ зову́щия: сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Служи́тель Сло́ва и сло́вом укра́шен, Сло́ва любо́вию, нра́вом душе́вным закала́ется и с Сло́вом пра́ведно ца́рствует ны́не, весе́лия и сла́вы Его́ насыща́яся. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Дрема́нием нече́стия благоче́стно не воздрема́ся, бо́дростию боже́ственною, му́ченическим твои́м стоя́нием от о́чию со́н и́же в сме́рть оттря́сл еси́, му́чениче Христо́в свяще́нне. 
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
На сопротивобо́рных злочести́ваго противле́ния и́стинными ору́жии благоче́стия огра́ждся, си́х до конца́ низложи́л еси́ па́мять ве́ры ра́ди и нра́ва любо́вию. 
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Скве́рну всю́ пе́рвыя отложи́вше сне́ди, живо́тным хле́бом с небесе́ напита́емся, от земли́ Де́вы возсия́вшаго, Ю́же, я́ко Хода́таицу благи́х, воспои́м. 

Песнь 5

Ирмос: Нечести́вии не у́зрят сла́вы Твоея́, Христе́, но мы́ Тя́, Единоро́дне, Оте́ческия сла́вы Сия́ние Божества́, от но́щи у́тренююще, воспева́ем Тя́, Человеколю́бче. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Неукло́нным виде́нием Боже́ственныя добро́ты зря́, вся́ кра́сная, я́же на земли́, Лавре́нтие, ты́ преоби́дел еси́ и лю́тыя те́ла боле́зни, досточу́дне. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Христа́, Служи́теля бы́вша на́м, да́ры от Отца́ позна́в, служи́тель Того́ бы́в, к Нему́же кро́вию отше́л еси́, преблаже́нне. 
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Свяще́нно возложе́ние и украше́ние благоле́пно Христу́, блаже́нне, прине́слся еси́, се́нь уясни́л еси́ небе́сную, иде́же ны́не быва́я, наслажда́ешися сия́ния. 
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Соесте́ствен и сообра́зен сы́й Отцу́, Сы́н Единоро́дный, челове́ком бы́сть во́лею сро́ден, вопло́щся Вы́шний из чре́ва Твоего́, Ма́ти Де́во. 

Песнь 6

Ирмос: Приидо́х во глубины́ морски́я, и потопи́ла мя́ е́сть бу́ря мно́гих грехо́в, но я́ко Бо́г из глубины́ возведи́ живо́т мо́й, Многоми́лостиве. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Веще́ственный о́гнь, тя́ испе́к, Царю́ все́х устро́и сла́дко бра́шно, на́ше спасе́ние лю́бящему и а́лчущу, всесла́вне. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Ве́сь све́ту прибли́жился еси́ Нача́льныя Тро́ицы, я́ко служи́тель Тоя́, сы́й светови́ден, страстоте́рпче, бы́л еси́, озаря́я пою́щия тя́. 
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Укрепля́емь Боже́ственною си́лою, на разжже́нней сковраде́ лежа́, терпе́л еси́, му́чениче, любо́вию Христо́вою ду́шу огне́м разжига́я и росо́ю духо́вною. 
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Была́ еси́ Бо́жия Ма́ти, Де́во, вмести́тельно прия́телище, престо́л одушевле́н, гора́ свята́, и киво́т, и се́нь богоде́лана, и све́щник златоза́рен. 

Кондак, глас 2

Огне́м Боже́ственным распали́в се́рдце твое́, о́гнь страсте́й до конца́ испепели́л еси́, страда́льцев утвержде́ние, богоно́се му́чениче Лавре́нтие, и в страда́ниих вопия́л еси́ ве́рно: ничто́же мя́ разлучи́т любве́ Христо́вы.

Икос

Возсия́вшаго, я́ко свети́ло неле́стное, в ми́ре, соше́дшеся, ве́рнии вси́, пе́сньми почти́м Лавре́нтия страстоте́рпца, я́ко таи́нника неизрече́нных, того́ моли́твами избавля́емся лю́тых прегреше́ний. Сердца́ очи́стивше, просла́вим Христа́, того́ прославля́ющаго, кре́пка в страда́нии, и глаго́люща: ничто́же мя́ разлучи́т от любве́ Христо́вы.

Песнь 7

Ирмос: Спасы́й во огни́ авраа́мския Твоя́ о́троки и халде́и уби́в, я́же Пра́вда пра́ведно уловля́ше, препе́тый Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, благослове́н еси́. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Тайноводи́ти предъизбра́н и служи́ти Сло́ву, сосу́д показа́ся свяще́н небе́снаго хра́ма и возложе́ние, воспева́я Сотво́ршему: препе́тый Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, благослове́н еси́. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Зако́ном живота́ и́же во Христе́ огражда́емь, преблаже́нне, су́щим сме́рти и тли́ законоположи́телем ума́ не подклони́л еси́, воспева́я, Лавре́нтие: препе́тый Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, благослове́н еси́. 
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Я́коже не́кий, безболе́знен я́ве, те́лом обложе́н, преблаже́нне, до́блим по́мыслом на всея́дца огня́ дерзну́л еси́, взыва́я, пребога́те: препе́тый Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, благослове́н еси́. 
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Две́рь показа́лася еси́ мы́сленная восто́ка Вы́шняго, я́вльшагося на земли́ челове́ком из Тебе́, Богоневе́сто, па́че сло́ва и ума́, Бо́га отце́в благослове́ннаго. 

Песнь 8

Ирмос: Изба́вителю все́х Всеси́льне, посреде́ пла́мене благоче́ствовавшия, снизше́д, ороси́л еси́ и научи́л еси́ пе́ти: вся́ дела́, благослови́те, по́йте Го́спода. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Тве́рдым умо́м бы́л еси́ нестерпи́маго пла́мене крепча́йший, я́ко в чужде́м телеси́ сожига́емь, блаже́нне, ве́рою поя́: благослови́те, вся́ дела́ Госпо́дня, Го́спода. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Отроко́м трие́м подо́бяся, огня́ погаси́л еси́ у́глие, росо́ю Боже́ственныя благода́ти, взыва́я и поя́: вся́ дела́, благослови́те, по́йте Го́спода. 
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Просвеще́ние Христо́с тебе́ бы́в, Свое́ю кре́постию препоя́са тя́ и к Себе́ возведе́, благоче́стно пою́ще: вся́ дела́, благослови́те, по́йте Го́спода. 
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: Ко́рене Иессе́ова же́зл была́ еси́ и Христа́ Бо́га моего́ и Го́спода па́че естества́ прозябла́ еси́, Божества́ цве́т. Вся́ дела́ да благословя́т, Де́во, Рождество́ Твое́. 

Песнь 9

Ирмос: Е́ва у́бо неду́гом преслуша́ния кля́тву всели́ла е́сть, Ты́ же, Де́во Богоро́дице, прозябе́нием чревоноше́ния ми́рови благослове́ние процвела́ еси́. Те́м Тя́ вси́ велича́ем. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Соверше́нно заколе́ние и прия́тно кади́ло Влады́це прине́слся еси́, я́коже зла́то в горни́ле, огне́м искуси́вся страда́ния, и украше́ние Це́ркве бы́в пе́рвенец, досточу́дне. 
Припев: Священному́чениче Лавре́нтие, моли́ Бо́га о на́с.
Зре́нием неукло́нным к Бо́гу обожа́емь и соедине́нием лу́чшим, сло́вом и Боже́ственным виде́нием, све́том кра́йним, Лавре́нтие, просвети́лся еси́ све́тло. Те́мже тя́ вси́ ублажа́ем. 
Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.
Я́ко со́лнце, блаже́нне, от за́пада возсия́л еси́, чу́до ве́лие и пресла́вно, всю́ просвеща́я Це́рковь твои́ми блиста́ньми, досточу́дне, и согрева́я вся́ теплото́ю ве́ры, те́мже тя́ вси́ ублажа́ем. 
И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Богородичен: О́бразы, Всенепоро́чная, Твоего́ рождества́ проро́цы узре́вше, издале́ча си́м научи́вшеся, от Боже́ственнаго вдохнове́ния Ду́ха, ми́ру велегла́сно пропове́даша, и́хже сбытие́м ны́не чуди́мся.

Комментарии

Комментариев нет.