Прошу прочесть Вас с глубоким вниманием канон к Пресвятой Богородице и прочувствовать Её безграничную любовь к нам.

В греческом тексте следует пояснение к этому канону: «В первом тропаре каждой песни молит грешник Богородицу, во втором – Богородица молит Христа, в третьем – отвечает Христос Богородице, в четвертом – отвечает Богородица грешнику».
ГЛАС ПЕРВЫЙ
КАНОН ПРЕСВЯТЕЙ БОГОРОДИЦЕ
ТВОРЕНИЕ СВЯТАГО ФЕОДОРА СТУДИТА

ПЕСНЬ 1

Ирмос: Песнь победную поим вси Богу, сотворшему дивная чудеса мы́шцею высокою и спасшему Изра́иля, я́ко просла́вися.

Грешник к Богородице:
Прия́телище Естества́ невмести́маго, Христа́ умоли́, да огня́ несвети́ма изба́вит мя, Чи́стая, и о́бщника пока́жет Ца́рствия Его́.

Богородица ко Христу:
Мое прии́ми моле́ние, Сы́не и Сло́ве, и му́ки свободи́ вопию́ща раба́ Твоего́ ко Мне из глубины́ души́, и сподо́би Ца́рствия Твоего́.

Христос к Богородице:
Ты, Ма́ти, ми́лости Мя исто́чник ве́си, и́бо на вся́кий час Ми Влады́це согреша́ющих беззако́нных ми́лую, но сей зело́ Мене́ сту́дными преогорчева́ет зло́бами.

Богородица ко грешнику:
Мно́гими прегреше́нии и безме́стии сту́дными преогорчи́л еси́ Сы́на Моего́, отону́дуже ти на негодова́ние ны́не подви́жеся и на гнев благоутро́бие Его́.

ПЕСНЬ 3

Ирмос: Пре́жде век от Отца́ рожде́нному нетле́нно Сы́ну, и в после́дняя от Де́вы воплоще́нному безсе́менно Христу́ Бо́гу возопии́м: вознесы́й рог наш, Свят еси́, Го́споди.

Грешник к Богородице:
Все житие́ мое́ вои́стинну в злых ижди́х и сего́ ра́ди Ти вопию́: Сы́на Твоего́ моли́, Чи́стая, да я́ко блу́днаго воззове́т и спасе́т мя ны́не, лежа́ща в согреше́ниих.

Богородица ко Христу:
Милостив бу́ди, Всецарю́, рожде́йся неизрече́нно из утро́бы Моея́, и уще́дри раба́ Твоего́, я́коже блу́днаго дре́вле сы́на, и покажи́, Всебла́же, десна́го Ти предстоя́теля в день Суда́.

Христос к Богородице:
Смы́сленне, о Ма́ти, вопи́ю Ти и Аз послу́шати Мя: и́же во блуде́х пожи́вый, в те́плое покая́ние прише́д, «Согреши́х!» вопия́ше. Но сей, а́ще и вопие́т Ти раска́явыйся, в после́дних лжет.
Богородица ко грешнику:
Яже Ми рече́, глаго́лах Сы́ну Моему́, вопию́щи, дабы́ сподо́бил тя Ца́рствия, но Той Ми противурече́: «Те́плою ве́рою не прии́де ко Мне, и сего́ ради отсыла́ю его́ от лица́ Моего́».

ПЕСНЬ 4

Ирмос: Ду́хом прови́дя, проро́че Авваку́ме, Словесе́ воплоще́ние, пропове́дал еси́, вопия́: «Внегда́ прибли́житися ле́том, позна́ешися, внегда́ приити́ вре́мени, пока́жешися: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди».

Грешник к Богородице:
Помы́слив, о Де́во, си́лу Твою́, со стра́хом вопию́ Ти, еди́ней Благо́й: а́ще и покая́ния те́пла не и́мам отню́д, но Твои́ми ко Влады́це мольба́ми даждь ми соверше́нное исправле́ние.

Богородица ко Христу:
Услыши́ Иже естество́м Человеколю́бец Бог Ма́терь Твою́, вопию́щу приле́жно, и Твоего́ раба́ изба́ви осужде́ния. Аще же и ве́ру не стяжа́ соверше́нну, сию́ я́ко Бог ему́ да́руй.

Христос к Богородице:
Подложе́ние, о Ма́ти, ему́ вся́кое е́же спастися дах, но сей не оставля́ет грехи́ и вни́де в смерть. Те́мже не мо́жет спасе́н бы́ти, до́ндеже во огнь оты́дет.

Богородица ко грешнику:
Се ны́не зна́ю вину́ тебе́ сама́го поги́бели, я́ко глаго́лет Боже́ственный Сын Мой, и́бо слежи́ши отню́д греху́ и преда́лся еси́ ле́ности коне́чне: кто возста́вит тя лежа́ща?

ПЕСНЬ 5

Ирмос: Бог сый ми́ра, Оте́ц шедро́т, Вели́каго Сове́та Твоего́ Ангела, мир подава́юща посла́л еси́ нам. Тем богоразу́мия к све́ту наста́вльшеся, от но́щи у́тренююще, славосло́вим Тя, Человеколюбче.

Грешник к Богородице:
Путьми́ покая́ния, Де́во, жела́ю ходи́ти вы́ну, к животу́ веду́щими несконча́ему, но а́бие лю́тая де́монов со́нмища привлача́ют вве́ргнутися во глубину́ греха́, и па́губы в кал ти́нный.

Богородица ко Христу:
Умертви́вый смерть, Спа́се, пе́рвее Ада́ма от уз свободи́л еси́. Те́мже и ны́не раба́ Твоего́, Сы́не Мой, молю́ Ти ся, клеветнико́в исхити́ де́монов: ти́и бо николи́же оставля́ют раска́ятися кому́.

Христос к Богородице:
Всепе́тая Ма́ти, вопи́ю Ти и Аз: моли́твою и посто́м изы́дут из него́ де́монов лука́вая мно́жества. Но сей те́ло воздержа́нием и моле́нием не очи́стивый, де́моном, увы́, бысть верте́п.

Богородица ко грешнику:
Глаго́лы пе́рвее Сы́на Моего́ до́бре внуши́ и уве́ждь потре́бная. Егда́ бо не возмого́ша ученицы́ Его́ ду́ха изгна́ти, возопи́ к ним, глаго́ля: «Моли́твою и посто́м род бесо́вск изгоня́ется».

ПЕСНЬ 6

Ирмос: Проро́ка Ио́ну подража́я, вопию́: живо́т мой, Бла́же, свободи́ из тли и спаси́ мя, Спа́се ми́ра, зову́ща: сла́ва Тебе́.

Грешник к Богородице:
Глаго́лов не и́мам и доброде́тельми ску́ден есмь, не терплю́ бо моли́тву и пост соверша́ти, Богоневе́сто; сего́ ра́ди к Тебе́ прибего́х.

Богородица ко Христу:
Вонми́, благоутро́бне Сы́не, Ма́тери Твое́й, молю́ Ти ся: и́же ко Мне прибега́яй де́лы благи́ми ску́ден и вопие́т: «Не и́мам ра́зве Тебе́ наде́жды, Влады́чице».

Христос к Богородице:
Моля́щи те́пле, преста́ни, Ма́ти, е́же глаго́лати, зане́ сей, упова́я, я́ко благоутро́бен есмь, скверни́тся, не взира́я на гнев Мой.

Богородица ко грешнику:
Умоля́ю за тя Сы́на и Бо́га Моего́, да очище́ние улучи́ши, но Той преста́ти ми вопие́т и не моли́ти во е́же спасти́ся ти.

Седален, глас первый. Подобен: Гроб Твой, Спасе:
Рай на земли́ Тя насади́в Христо́с Садоде́латель рая́ пе́рваго, посреде́ Тебе́, Влады́чице, я́ко живота́ дре́во насади́. Его́же моли́ сла́дости ра́йския сподо́бити мя и на вода́х воспита́ти сла́дкаго упокое́ния.

ПЕСНЬ 7

Ирмос: Отроцы благоче́стию совоспита́ни, злочести́ваго веле́ния небре́гше, о́гненнаго преще́ния не убоя́шася, но посреди́ пла́мене стоя́ще, поя́ху: «Отце́в Бо́же, благослове́н еси́».

Грешник к Богородице:
Все упова́ние мое́ на Тя возлага́ю, Влады́чице, да не отри́неши мене́ в глубину́ па́губы окая́ннаго, но обрати́ся па́ки к Сы́ну Твоему́ вопию́щи, да не погуби́т созда́ние руку́ Его́.

Богородица ко Христу:
Неизме́рну я́ко имы́й благоутро́бия пучи́ну, Влады́ко, приими́ Мя па́ки, молю́ Тя, единаго Благоуве́тливаго, и уще́дри Твое́ю руку́ созда́ние, уще́дривый иногда́ ханане́ю.

Христос к Богородице:
Ми́лую и спаса́ю жела́нием мно́гим приходя́ща, зане́ николи́же хощу́ Мое́ погуби́ти созда́ние, во е́же спасти́ бо его́ роди́хся весь от Тебе́; но сей дале́че от дел Мои́х есть.

Богородица ко грешнику:
Прему́дрость Вы́шняго пре́жде Сый, Сын Мой бысть Челове́к весь от Мене́, да спасе́т хранящия с ве́рою те́плою Боже́ственное креще́ние; но ты сих неприча́стен яви́лся еси́.

ПЕСНЬ 8

Ирмос: Его́же ужаса́ются а́нгели и вся во́инства, я́ко Творца́ и Го́спода, по́йте свяще́нницы, просла́вите о́троцы, благослови́те лю́дие, и превозноси́те во вся ве́ки.
Грешник к Богородице:
Дерзну́в, приидо́х к Тебе́, Де́во, зря Сы́на Твоего́ блудни́цу спа́сша и разбо́йника, ти́и же зако́нне ни еди́наго де́ла бла́га в житии́ сотвори́ша, но улучи́ша проще́ния.

Богородица ко Христу:
С вы́шних при́зри, услы́ши Ма́терь Твою́ моля́щу Ти ся, и изба́ви огня́ раба́ сего́, я́коже блудни́цу пе́рвее и я́ко изба́вил еси́ разбо́йника на Кресте́ Твое́м.

Христос к Богородице:
Дре́вле ви́сяй разбо́йник на кресте́ ве́рою вопия́ше: «Помяни́ мя!», блудни́ца же па́ки слез излива́ше то́ки, но сей тем не уподо́бися.

Богородица ко грешнику:
Слезя́щу спасл есть блудни́цу Христо́с, та́кожде уве́ровавша разбо́йника на кресте́; а́ще у́бо хо́щеши досе́ле спасе́ния улучи́ти, притецы́ ко Го́споду со слеза́ми и ве́рою.

ПЕСНЬ 9

Ирмос: Светоно́сный о́блак, во́ньже всех Влады́ка, я́ко дождь с небесе́ на руно́, сни́де и воплоти́ся нас ра́ди, быв Челове́к, Безнача́льный, велича́ем вси я́ко Ма́терь Бо́га на́шего Чи́стую.

Грешник к Богородице:
Яви́хся всех челове́к грешне́йший, Де́во, и сего́ ра́ди к Сы́ну Твоему́ приступи́ти стыжду́ся, но умоли́ Его́ и ми́лостива сотвори́ е́же прия́ти мя те́плою ве́рою и жела́нием приходя́ща к Нему́.

Богородица ко Христу:
Изба́ви муче́ния, Сло́ве, прише́дша к Тебе́ раба́ и не помяни́ беззако́ний его́, молю́ Ти ся: а́ще бо и согреши́, Спа́се, но ко Мне прибеже́, и Мене́ ра́ди сего́ приими́, всем проше́ния исполня́яй.

Христос к Богородице:
Несть досто́ин, о Ма́ти, к Тебе́ прибе́гнувый ми́лости: от челове́к бо Мя ни еди́н я́ко той прогневля́ет. Но моле́нии Твои́ми честны́ми му́ки того́ неприча́стна на Суде́ сотворю́, а́ще принесе́т покая́ния Мне плоды́.

Богородица ко грешнику:
Ни́же а́да бы́вый, возведе́н еси́ на высоту́ к Боже́ственному Моему́ Сы́ну моле́ньми, и внемли́, да не в пре́жняя твоя́ лю́тая впаде́ши согреше́ния. Но отыди́ на пути́ покая́ния, да не ка́ко в гее́нну па́ки вве́ржен бу́деши.

Стихиры, глас первый: Подобны: Небесных чинов:
Ра́дость ми́ра еси́, гре́шных приста́нище, обурева́емых Изба́вительница, Богоро́дице Де́во. Приими́ у́бо, вопию́ Ти, и мою́ мольбу́ и моле́ние, Нескве́рная, ю́же и принеси́ вско́ре Твоему́ Сы́ну, да спасе́т мя блу́днаго.

Ра́дости вина́ Мне вся́кия, Сы́не любе́знейший, проще́ние согреше́ний да́руй рабу́ Твоему́, да разуме́ют вси дерзнове́ние, е́же к Тебе́ я́ко Ма́ти ве́лие и́мам, Христе́ Мой, моли́ти Тя па́че всех святы́х Твои́х.
Ра́дости прия́телище, о Ма́ти! Твое́ю мольбо́ю прекло́нься, оставле́ние согреше́ний неблагода́рному сему́ да́рую, и оста́ви е́же взыва́ти. Но рцы ему́, да преста́нет согреша́ти и ко гне́ву влещи́ Мя, зане́ естество́м благоутро́бен есмь.

Се оставле́ние и́маши согреше́ний твои́х Мои́ми мольба́ми, и внемли́ про́чее житие́ богоуго́дно соверши́ти, я́ко да сла́дости в раи́ со все́ми избра́нными вкуси́ши благосла́вныя, ниже́ преста́тия вся́ко иму́щия.

Комментарии

Комментариев нет.