Торт "Веселі профітролі"

Коржі :
0,5 скл. (1 скл. - 240 мл) какао
180 мл води (окропу)
6 яєць
300 г цукру
120 мл олії
10 г розпушувача
280 г борошна ( 2 скл.)

Профітролі :
90 мл води
60 г маргарини
2 яйця (великі чи 3 малих)
80 г борошна

Для суфле :
1 л вершків (чи сметани)
3-4 ст.л. цукрової пудри
4 ст.л.шоколадної пасти Нутелла (або 50 г шоколаду розтопленого)
3 ст.л. вареного згущеного молока
25 г желатину

Для крему:
250 г маскарпоне
2 ст.л. збитої сметани
цукрова пудра до смаку

Корж на боки:
2 яйця великих
4 ст.л. цукру
80 г борошна
1 ст.л. какао
1 ч.л. розпушувача

Шоколадний корж.
Какао залити окропом, добре вимішати, охолодити (вийде густа маса). Жовтки збити з половиною цукру. Збиваючи на малих оборотах, додати олію. Борошно вимішати з розпушувачем і поступово додати до яєчної маси. Додати какао. Білки збити з рештою цукру та легко підмішати в тісто. (Після додавання борошна тісто буде дуже густим, але коли підмішати збиті білки, воно розріджується і буде такої консистенції, як на бісквіт). Вилити у форму діаметром 23 см. Випікати до готовності при 180*С. Готовий корж розрізати на три частини.
Корж на боки.
Яйця збити з цукром. Сухі складники вимішати і додати до яєць. Вимішати і вилити у квадратну форму розміром 20*20 см. Випікати до готовності. Готовий корж розрізати надвоє і потім кожен розрізати пополам. У Вас вийде 4 смужки розміром 10 см на 20 см.

Профітролі.
Воду з маргарином підігрівати на вогні доки маргарин не розтопиться. Зробити малий вогонь. Всипати борошно і добре розтерти, щоб не було комочків. Відставити. Маса буде схожа на картопляне пюре. До цієї маси додати яйця ( по одному !!!), добре розтираючи (я роблю це виделкою). Готову масу накласти у кондитерський мішечок та витискати тістечка, розміром з каштан, на деко (розігріте та не змащене жиром). Випікати перших 5 хв. при 190*С , потім пекти при 160*С до рум'яного кольору. Готові профітролі мають бути легкими та порожніми всередині.

Крем до профітролей.
Маскарпоне розтерти з пудрою та збитими вершками (чи сметаною). Я замість пудри додала 2 ст.л. згущеного молока.
Кондитерським шприцом начинити профітролі кремом. Для торта потрібно 14-15 таких тістечок
Суфле.
Желатин залити холодною водою, коли набухне, розтопити (але не кип'ятити). Вершки збити з пудрою. Розділити на дві частини - 1/3 та 2/3. До більшої частини (це буде шоколадне суфле) додати шоколадну пасту (чи розтоплений шоколад) та 2/3 частини желатину. Добре вимішати. До меншої частини вершків ( це карамельне суфле) додати варене згущене молоко та 1/3 частину желатину. Добре вимішати.

Складаємо торт.
На дно тортівниці зі з'ємними боками кладемо один корж (він буде верхом нашого торта), пропитуємо його (я пропитала згущеним молоком). Обкладаємо бісквітними смужками боки. Викладаємо один коло одного профітролі.
Заливаємо шоколадним суфле. Зверху кладемо ще один корж. І заливаємо карамельним суфле.
Прикриваємо третім коржом (це буде низ торта). Ставимо в холодильник для застигання.
Потім знімаємо роз'ємну форму(бортики), обрізаємо боки, якщо зависокі. Перевертаємо торт, обмащуємо будь-яким кремом, прикрашаємо до смаку.
Цей торт можна покривати мастикою. Якщо мастикою не покривати, то можна не випікати квадратний корж, а боки тортівниці просто обгорнути харчовою плівкою. Профітролі - це ті самі заварні тістечка ( чи птисі), їх можна напекти зазделегідь. Без начинки вони можуть зберігатися 5-8 днів точно. Замість маскарпоне можна взяти вершки чи сметану. Коли робила шоколадне суфле, то теплий розтоплений шоколад влила під час збивання у холодну сметану і він відразу застигав такими ниточками. Тому суфле вийшло з шоколадними цяточками.
Торт смачний і дуже цікавий у розрізі ! Написано дуже багато, але реально торт робиться швидко і легко.
источник дримфуд

Комментарии