----/ՊՈՊՈԿԻ ՄՈՒՐԱԲԱ/---- Այս մուրաբայի համար պետք է հավաքել պոպոկը դեռ կաթնային վիճակում , երբ դեռ նուրբ է և միջնապատերը դեռ չի հաստացած ու կոշտացած------ Կլպել կեղևը ամպայման ձեռնոցներով, որ ձեռքերը չսևանան--և գցել ջրով կաթսայի մեջ- պետք է մնա այնքան մինչև սևանա---------ջուրը փոխելով օրը 2-3 անգամ- --- Այսպես թողնել մի 6-10 օր----որից հետո դնում ենք կրաջրի մեջ---- դա պատրաստվում է հետևյալ կերպ--- չհանգած կիրը խառնում են ջրի հետ(0,5կգ չհանգած կիրը---5 լիտր ջրին )- լավ խառնում են ձեռնոցներով որ ձեռքերը չայրվեն ու ալերգիա չառաջանա--Ընկույզները լցնում ենք կրաջրի մեջ , լավ խառնում ու թողնում մի 3-4 ժամ( կան տնտեսուհիներ որ թողնում են 12ժամից մինչև 1օր---բայց շատ պետք չէ թողնել )---- Որից հետո հանում ենք լավ լվանում ---ու նորից թողնում ջրի մեջ 1 օր--- դրանից հետո եփում ենք խամ ջրով 10 րոպե, որ կրի համը դուրս գա ----Հանում ենք միջից ու ծակծկում ասեղով կամ պատառաքաղով ------ Որից հետո եփում ենք եռացրած շիբաջրով----- որի համար 5 լիտր ջրին լցնում ենք---75 գրամ ՇԻԲ( квасцы)-- հանում եք շիբաջրից----լավ լվանում և եփում ևս 10 րոպե թույլ շաքարաջրի մեջ---- ու թափում այդ ջուրը------Որից հետո պատրաստում ենք շաքարաջուրը-( сироп@-)--որի համար --1 կգ պոպոկին--1,5 կգ պեսոկ(-100 հատ պոպոկին--1,5-- 2կգ պեսոկ և 2---2,5 լիտր ջուր)--Լավ խառնել և եփել սիրոպը- -քաշում ենք վրայի պեսոկից առաջացած քափը--- Ես սիրոպի մեջ գցում եմ համեմունքները----Մառլյայի մեջ փաթաթում եմ ու գցում մեջը---երբ արդեն համը տալիս է , հանում եմ---Բայց եթե ցանկանում եք կարող եք գցել մեջը-- Ես լցնում եմ----2 մեծ կտոր դարչին, -- 25 հատ մեխակի հատիկներ և լիմոնի աղ , որ մուրաբան չշաքարակալվի ----Պետք է պոպոկները այնքան եփվեն --- մինչև սիրոպը դառնա թափանցիկ բայց ոչ շատ թանձր -- Եփում եմ - 3 - անգամյա ձևով եփել հետո սառեցնել նորից եփել---- էտպես մի 3- անգամ--- մինչև պոպոկը լրիվ եփվի վերջնականապես----Դարչինի ու մեխակի հարաբերությունը կարող եք փոփոխել ըստ ձեր ցանկության-----նայած թե դուք ոնց եք սիրում- ԲԱՐԻ ԱԽՈՐԺԱԿ!!! Հիշեցում.....Կրի մեջ պահել 4-ից մինչև 12 ժամ...և օրվա մեջ խառնել մի քանի անգամ..., 100 հատին՝ մոտ-100-125 գրամ կիր...
Բաղադրատոմսեր Հայկական և Ազգային √√√
ԸՆԿՈՒՅԶԻ ՄՈՒՐԱԲԱ---- ՍԻՐՈՒՄ ԵՆՔ!!!
----/ՊՈՊՈԿԻ ՄՈՒՐԱԲԱ/----
Այս մուրաբայի համար պետք է հավաքել պոպոկը դեռ կաթնային վիճակում , երբ դեռ նուրբ է և միջնապատերը դեռ չի հաստացած ու կոշտացած------ Կլպել կեղևը ամպայման ձեռնոցներով, որ ձեռքերը չսևանան--և գցել ջրով կաթսայի մեջ- պետք է մնա այնքան մինչև սևանա---------ջուրը փոխելով օրը 2-3 անգամ- --- Այսպես թողնել մի 6-10 օր----որից հետո դնում ենք կրաջրի մեջ---- դա պատրաստվում է հետևյալ կերպ--- չհանգած կիրը խառնում են ջրի հետ(0,5կգ չհանգած կիրը---5 լիտր ջրին )- լավ խառնում են ձեռնոցներով որ ձեռքերը չայրվեն ու ալերգիա չառաջանա--Ընկույզները լցնում ենք կրաջրի մեջ , լավ խառնում ու թողնում մի 3-4 ժամ( կան տնտեսուհիներ որ թողնում են 12ժամից մինչև 1օր---բայց շատ պետք չէ թողնել )---- Որից հետո հանում ենք լավ լվանում ---ու նորից թողնում ջրի մեջ 1 օր--- դրանից հետո եփում ենք խամ ջրով 10 րոպե, որ կրի համը դուրս գա ----Հանում ենք միջից ու ծակծկում ասեղով կամ պատառաքաղով ------ Որից հետո եփում ենք եռացրած շիբաջրով----- որի համար 5 լիտր ջրին լցնում ենք---75 գրամ ՇԻԲ( квасцы)-- հանում եք շիբաջրից----լավ լվանում և եփում ևս 10 րոպե թույլ շաքարաջրի մեջ---- ու թափում այդ ջուրը------Որից հետո պատրաստում ենք շաքարաջուրը-( сироп@-)--որի համար --1 կգ պոպոկին--1,5 կգ պեսոկ(-100 հատ պոպոկին--1,5-- 2կգ պեսոկ և 2---2,5 լիտր ջուր)--Լավ խառնել և եփել սիրոպը- -քաշում ենք վրայի պեսոկից առաջացած քափը--- Ես սիրոպի մեջ գցում եմ համեմունքները----Մառլյայի մեջ փաթաթում եմ ու գցում մեջը---երբ արդեն համը տալիս է , հանում եմ---Բայց եթե ցանկանում եք կարող եք գցել մեջը-- Ես լցնում եմ----2 մեծ կտոր դարչին, -- 25 հատ մեխակի հատիկներ և լիմոնի աղ , որ մուրաբան չշաքարակալվի ----Պետք է պոպոկները այնքան եփվեն --- մինչև սիրոպը դառնա թափանցիկ բայց ոչ շատ թանձր -- Եփում եմ - 3 - անգամյա ձևով եփել հետո սառեցնել նորից եփել---- էտպես մի 3- անգամ--- մինչև պոպոկը լրիվ եփվի վերջնականապես----Դարչինի ու մեխակի հարաբերությունը կարող եք փոփոխել ըստ ձեր ցանկության-----նայած թե դուք ոնց եք սիրում-
ԲԱՐԻ ԱԽՈՐԺԱԿ!!!
Հիշեցում.....Կրի մեջ պահել 4-ից մինչև 12 ժամ...և օրվա մեջ խառնել մի քանի անգամ...,
100 հատին՝ մոտ-100-125 գրամ կիր...